ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας
Βρίσκεται στη γωνία λεωφόρου Ίσιδος και Αρχαίου Θεάτρου. Τα εγκαίνια του Μουσείου Ερέτριας έγιναν το 1991. Περιλαμβάνει: προθάλαμο, δύο αίθουσες εκθέσεων, στοά για έκθεση αρχιτεκτονικών μελών και επιγραφών, αυλή και αποθήκες. Αποτελεί το τελευταίο από μια σειρά μουσείων και συλλογών της Εύβοιας που οργανώθηκαν κατά τα έτη 1983-1991 με την ευθύνη της τότε Εφόρου κ. Ε. Σαπουνά-Σακελλαράκη. Το πρώτο κτίριο του Μουσείου κτίστηκε το 1961, για να στεγάσει ευρήματα της ευρύτερης περιοχής, τα οποία ήταν συγκεντρωμένα σε μικρή αποθήκη στην πόλη της Ερέτριας. Τα ευρήματα προέρχονται από ανασκαφές της τοπικής Εφορείας και ξένων αρχαιολογικών σχολών, κυρίως της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην ευρύτερη περιοχή της Ερέτριας. Χρονολογικά καλύπτουν όλο το φάσμα κατοίκησης της περιοχής από την Εποχή του χαλκού μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια.
Στις συλλογές περιλαμβάνονται ευρήματα από το Λευκαντί (Ξηρόπολη και νεκροταφείο Σκουμπρή, παλαιά Περιβόλια και Τούμπα), την Αμάρυνθο (Παλαιοχώρα, λόφος Γεράνι), τη Μαγούλα, την Ερέτρια
(τηλέφωνο επικοινωνίας: 22290 62206 )
Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας
Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1960 έως το 1981, που έκλεισε λόγω ζημιών που προκλήθηκαν από σεισμό, και ξαναλειτούργησε τον Μάη του 1991. Στην εξωτερική όψη του κτιρίου διακρίνεται η λαξευτή τοιχοποιία κατά το πολυγωνικό σύστημα στη βάση του κτιρίου. Υπάρχει και το αέτωμα στο κέντρο της πρόσοψης. Το κτίριο είναι κεραμοσκέπαστο.
Τα εκθέματα του μουσείου τοποθετούνται χρονολογικά από την Παλαιολιθική μέχρι και την Ύστερη Ρωμαϊκή Εποχή και προέρχονται από ανασκαφές σε όλο το νησί της Εύβοια.
Στις συλλογές του μουσείου ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνονται: Πρωτοελλαδικά ευρήματα από τον οικισμό και το νεκροταφείο της Μάνικας, μυκηναϊκά κεραμική και ειδώλια, γεωμετρική συλλογή-κεραμική και χάλκινα ειδώλια, τιμητικά ψηφίσματα, Ρωμαϊκά αναθηματικά γλυπτά από τη Χαλκίδα και τη Ν. Λάμψακο, συλλογή κλασικών και ελληνιστικών νομισμάτων από την Χαλκίδα και την Ερέτρια, το Χρυσό Στεφάνι.
(τηλέφωνο επικοινωνίας: 2221025131)
Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου
Στεγάζεται στη δυτική πτέρυγα του Γιοκάλειου Πνευματικού Ιδρύματος, κληροδότημα του ευεργέτη Νικολάου Γιοκαλά. Οικοδομήθηκε το 1959 στην Πλατεία Μαξιμιλιανού της Καρύστου. Περιλαμβάνει: αίθουσες Αρχαιολογικών εκθεμάτων, Θεάτρου, Βιβλιοθήκης. Η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων διοργανώνει ξεναγήσεις στο Μουσείο, ενώ το Θέατρο και η Βιβλιοθήκη λειτουργούν υπό την εποπτεία του Δήμου Καρύστου.
Στις συλλογές περιλαμβάνονται: Γλυπτά της Καρυστίας των Κλασικών –Ελληνιστικών -Ρωμαϊκών χρόνων, ευρήματα από Δρακόσπιτα (Όχης και Στύρων), επιγραφές από την Καρυστία, πήλινα ειδώλια διαφόρων περιοχών της Καρυστίας.
(τηλέφωνο επικοινωνίας: 22240 22472)
Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου
Στις δύο αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται ευρήματα που προέρχονται από αρχαιολογικές θέσεις στο νησί (Παλαμάρι και Φούρκα) και χρονολογούνται από την Πρωτοελλαδική περίοδο έως και τα ρωμαϊκά χρόνια.
Το μουσείο περιλαμβάνει τις εξής συλλογές: Κεραμική της Πρωτοελλαδικής περιόδου από την πόλη της Σκύρου, το Παλαμάρι, κεραμική της Μυκηναϊκής περιόδου, Κεραμική Πρωτογεωμετρική από τα παραλιακά νεκροταφεία στα Μαγαζιά, ευρήματα της Πρωτογεωμετρικής και της γεωμετρικής περιόδου, πρωτογεωμετρική κεραμική από τη θέση Αγία Άννα και τα Μαγαζιά, ευρήματα Ρωμαϊκής και Αρχαϊκής περιόδου από νεότερες ανασκαφές, αγγεία και αντικείμενα από την Κλασική και Ρωμαϊκή περίοδο, γλυπτά διαφόρων περιόδων και σαρκοφάγοι, σπουδαία Συλλογή της Λ. Κωστίρη εις μνήμη του αδερφού της Ι. Παπαδημητρίου
(τηλέφωνο Επικοινωνίας:22220 91327)
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας
Ιδρύθηκε το 1981 από την Εταιρία Ευβοϊκών Σπουδών και το Δήμο Χαλκιδέων. Στεγάζεται στις τρεις αίθουσες που απέμειναν από το ιστορικό κάστρο Νεγκρεπόντε της Φραγκοκρατίας ή το Εγριμπόζ των Τούρκων. Στεγάζει περισσότερα από 1.200 εκθέματα, πολύτιμα έργα των χεριών του λαού της Εύβοιας, αντικείμενα της καθημερινής εργασίας και οικοσκευής των προγόνων μας που έχουν εξαφανιστεί ή θα εξαφανιστούν με τη ραγδαία εξάπλωση του νάιλον, του πλαστικού και γενικά των βιομηχανοποιημένων προϊόντων.
(τηλέφωνο επικοινωνίας: 22210 21817)
Λαογραφικό Μουσείο Ψαχνών
Στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο διατηρητέο κτίριο στην κεντρική πλατεία των Ψαχνών. Στους χώρους του, εκτίθενται χρηστικά αντικείμενα – εργαλεία & δημιουργήματα του Λαϊκού μας Πολιτισμού, που προέρχονται από περιοχές της Μεσσαπίας.
(τηλέφωνο επικοινωνίας:2228024080)
Λαογραφικό Μουσείο Κύμης
Το μουσείο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και συνεργάζεται σε μόνιμη βάση ή κατά περίπτωση με πανεπιστήμια, κέντρα ερευνών, μουσεία συναφή, βιβλιοθήκες, με το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων (ICOM), Πινακοθήκες αλλά και ιδιώτες επιστήμονες για την πραγματοποίηση των ερευνητικών του στόχων. Διαθέτει στους επισκέπτες του πολύγλωσσο κατατοπιστικό οδηγό. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και σε τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει σημαντική εκδοτική δραστηριότητα.
Το μουσείο επισκέπτονται πολλοί μαθητές, κατά τις οργανωμένες επισκέψεις των σχολείων, συμβάλλοντας σημαντικά στον πολιτιστικό τουρισμό της περιοχής. Το μουσείο διαθέτει πλούσιες συλλογές αντικειμένων κεραμικής, ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, λαϊκής ζωγραφικής (έργα G.D’Esposito, Σωτ. Χρυσανθόπουλου), λιθογλυπτικής καθώς και υφαντικής/κεντητικής – ενδυμασίες . Στο μουσείο επίσης υπάρχει βιβλιοθήκη με αρχεία και φωτογραφικό εργαστήριο. Στον κήπο του Μουσείου έχει κατασκευασθεί υπαίθριο κυκλικό θέατρο 250 θέσεων, στο οποίο έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις όπως: θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, συναυλίες κλασικής μουσικής και έντεχνου ελληνικού τραγουδιού και κινηματογραφικές προβολές από την Κινηματογραφική Λέσχη του Συλλόγου.
Το Μουσείο έχει τεκμηριώσει τη συλλογή του, την οποία συντηρεί επιστημονικά. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στην επέκταση του μουσείου, χρησιμοποιείται για διαλέξεις, σεμινάρια, εικαστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα ενηλίκων και κυρίως μαθητών, για χρήσεις απαραίτητες και συμπληρωματικές της λειτουργίας του μουσείου, σύμφωνα με τις αντιλήψεις της σύγχρονης Μουσειολογίας. Στο χωριό Πύργο της Κύμης, στο ιδιόκτητο ”Αρχοντικό Χρυσανθόπουλου” λειτουργεί το παράρτημα του μουσείου, με τη συλλογή του λαϊκού καλλιτέχνη του 19ου αιώνα Σωτήρη Χρυσανθόπουλου. Η συλλογή περιέχει εικόνες, τοιχογραφίες, ανάγλυφα, και μια βιβλιοθήκη του αποτελούμενη από παλαίτυπες εκδόσεις.
(τηλέφωνο επικοινωνίας: 22220 22011)
Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάιτς στη Σκύρο
Iδρύθηκε το 1964 και είναι ένα από τα πρώτα τοπικά Ιστορικά – Λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε με σκοπό την διάσωση της Σκυριανής παραδοσιακής κληρονομιάς. Στεγασμένο στο παλαιό αρχοντικό των “Φαλτάηδων”, που οι ρίζες τους χάνονται στο Βυζάντιο, το μουσείο δεσπόζει στο ΒΑ άκρο της Σκύρου, χτισμένο πάνω στον μεγαλύτερο πύργο των πανάρχαιων Πελασγικών τειχών του νησιού – τον Παλαιόπυργο, όπως τον ονομάζουν οι νησιώτες.
Φορτωμένο τον μύθο και την ιστορία, ο τόπος όπου βρίσκεται, ήταν άλλοτε αρχαίος ναός και περιλαμβάνει όλον τον παραδοσιακό πολιτισμό και την ιστορία του νησιού από την μεταβυζαντινή μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
(τηλέφωνο επικοινωνίας :22220 91232 / www.faltaits.gr)
Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης
Αποτελεί ζωντανή έκφραση μεγάλου μέρους της λαϊκής παράδοσης αυτής της γραφικής κωμόπολης της βόρειας Εύβοιας. Στεγάζεται σε διώροφο παραδοσιακό κτίσμα δωρεά της Αικατερίνης Φλώκου, γόνος μεγάλης και ισχυρής ναυτικής οικογένειας. Στον πρώτο όροφο παρουσιάζεται η αρχαιολογική συλλογή Λίμνης, που περιλαμβάνει αγγεία, νομισματική συλλογή, αρχιτεκτονικά μέλη, ταφικές επιγραφές της κλασικής, της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου. Στο ισόγειο υπάρχει το Ιστορικό Αρχείο Λίμνης και στοιχεία της τοπικής λαϊκής παράδοσης.
(τηλέφωνο επικοινωνίας:22270 31335)
Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Άννας
Στην Αγία Άννα λειτουργεί από το 1981 το λαογραφικό μουσείο με παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, υφαντά, γεωργικά οικιακά και άλλα εργαλεία, καθώς και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή οι κάτοικοι. Πρόσφατα το μουσείο μεταφέρθηκε σε καλύτερο και πιο άνετο χώρο και εμπλουτίστηκε με περισσότερα εκθέματα, πλούσια συλλογή από την παραδοσιακή ζωή.
(τηλέφωνο επικοινωνίας 2227031335)
Λαογραφικό Μουσείο Αμαρύνθου
Το λαογραφικό μουσείο ανήκει στο σύλλογο γυναικών Αμαρύνθου και περιλαμβάνει εκθέματα και συλλογές από τον παραδοσιακό βίο (φορεσιές, αγροτικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, αντικείμενα καθημερινής χρήσης κλπ)
(τηλέφωνο επικοινωνίας 2228071388-51220)
Λαογραφικό μουσείο Καψάλων
Μια καλόγουστη λαογραφική συλλογή, αντιπροσωπευτική της παράδοσης των κατοίκων της Νότιας Εύβοιας. Στο μουσείο υπάρχει συλλογή τοπικών στολών. Περιλαμβάνει επίσης την παράδοση, καθώς και τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής των Καψάλων.
(τηλέφωνο Επικοινωνίας 2224051202)
Σκυριανό Σπίτι Ανδρέα Γιαλούρη
Ανεβαίνοντας προς το Κάστρο, θα συναντήσετε και το δημοτικό Σκυριανό παραδοσιακό Σπίτι, δωρεά Μαρίας και Ανδρέα Γιαλούρη, με όλα του τα έπιπλα, τα χρηστικά αντικείμενα και τη διακόσμησή του. Περιλαμβάνει λαογραφική συλλογή με αναπαράσταση του παραδοσιακού Σκυριανού σπιτιού.
(Τηλέφωνο επικοινωνίας:2222091206, 2222091929)
Λαογραφικό Μουσείο Λάμαρης Διφυών
Το προσφάτως ιδρυθέν λαογραφικό μουσείο περιλαμβάνει εκθέματα και συλλογές από τον παραδοσιακό βίο. Το υλικό αυτό αριθμεί πάνω από 500 εκθέματα και αποτελείται από: Αντικείμενα και εργαλεία της καθημερινής ζωής των κατοίκων του χωριού, γεωργικά εργαλεία, εργαλεία παλαιάς οικιακής χρήσεως, απαραίτητα και χρήσιμα για την τότε καθημερινή ζωή, συλλογή κερμάτων και χαρτονομισμάτων παλαιάς εποχής από το 1802 μέχρι σήμερα.
(Τηλέφωνο Επικοινωνίας 6976184008)
Καρυστινό Σπίτι (συλλογή Δεληγιώργη)
«Το Καρυστινό Σπίτι», το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μοσχονά, στο κέντρο της πόλης. Μέσα στα στενά της πόλης, σε ένα παλαιό οίκημα φιλοξενείται η συλλογή του κ. Χαρίλη Δεληγιώργη και της γυναίκας του με παλιά αντικείμενα. Φιλοξενεί τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, παλιά έπιπλα, κεντήματα, και γεωργικά εργαλεία. Επίσης, θα δείτε χάρτες και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή της Καρύστου.
(Τηλέφωνο Επικοινωνίας 22240 22452, 6973 688707)
Μουσείο Γιάννη Σκαρίμπα στη Χαλκίδα
Στεγάζεται μαζί με το σύλλογο ‘’Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα’’ στην οδό Κακαρά 3. Το μουσείο φιλοξενεί τις φιγούρες καραγκιόζη, που φιλοτέχνησε ο ίδιος ο Γ. Σκαρίμπας και αγοράστηκαν προ εικοσαετίας από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ), αλλά και πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει βιβλία που έχει γράψει ο Γ. Σκαρίμπας, καθώς και άλλα βιβλία που έχουν γραφτεί από άλλους για τον Γ. Σκαρίμπα. Στο μουσείο υπάρχουν επίσης προσωπικά αντικείμενα του Γ. Σκαρίμπα, όπως τα γυαλιά οράσεως του και χειρόγραφά του.
(τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2221087111, 2221088368)
Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς
Εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2006 στη Κερασιά της βόρειας Ευβοίας και στεγάζει τον παλαιοντολογικό πλούτο της περιοχής. Στις ανασκαφές στην Κερασιά, έχουν βρεθεί απολιθώματα θηλαστικών που έζησαν στην Εύβοια πριν από περισσότερα από έξι εκατομμύρια χρόνια. Τα ευρήματα αυτά, κατάλληλα συντηρημένα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό με πρωτότυπο τρόπο. Η συλλογή εκθεμάτων του μουσείου περιλαμβάνει: Απολιθώματα-θηλαστικών, Απολιθώματα-ασπόνδυλων, Πετρώματα, Αρχαιολογία.
(τηλέφωνο επικοινωνίας: 2227061115, 2227061220) www.kerasiamuseum.gr
Ιστορικό-Πολεμικό Μουσείο Αναστασίου Λιάσκου στο Κοντοδεσπότι
Το Ιστορικό και Πολεμικό Μουσείο δημιουργήθηκε στο χωριό Κοντοδεσπότι, στην κεντρική Εύβοια, με πρωτοβουλία του Αναστασίου Λιάσκου τ. Νομάρχη και Υπουργού της Εύβοιας, από όπου κατάγεται, αλλά και διαμένει. Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης ιδιωτικής συλλογής δεν αφορά μόνο την Εύβοια, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Τέτοιου είδους εκθέματα συναντάμε στο ¨Εθνικό Πολεμικό Μουσείο¨ και στα παραρτήματά του. Μεταξύ των εκθεμάτων του υπάρχουν:
Όπλα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε όλες τις ιστορικές στιγμές που η Ελλάδα είχε πολεμικές εμπλοκές. Όπλα από διάφορους στρατούς του κόσμου. Φωτογραφικό πολεμικό αρχείο και αρκετά άλλα σχετικά αντικείμενα
(τηλέφωνο επικοινωνίας 2228071388-51220)
Μουσείο Οίνου και λαογραφίας Γεωργίου & Χρυσής Τζιβάνη
Βρίσκεται στην περιοχή της Ριτσώνας Αυλίδας και είναι κατασκευασμένο με εξαιρετικό παραδοσιακό αρχιτεκτονικό σχέδιο, όπου στεγάζονται αίθουσα γευσιγνωσίας καθώς και Μουσείο Οίνου και Λαογραφίας.
Στο Μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μία μεγάλη συλλογή από όλο τον κόσμο από σπάνια αντικείμενα, παραδοσιακά εργαλεία και μηχανισμούς, του οποίους χρησιμοποιούσαν εδώ και 100 χρόνια για την παραγωγή του Οίνου, του λαδιού, καθώς και στην Λαϊκή Οικοτεχνία.
Ριτσώνα Αυλίδας – Εύβοιας
(τηλέφωνο επικοινωνίας 2102533000, 2102581460-5, 6992582000)