Το φαράγγι του Δημοσάρη.
Στο όρος Όχη, στη νότια Εύβοια, το φαράγγι του Δημοσάρη ξεκινά σε υψόμετρο 1386 μέτρων και καταλήγει στην πλευρά του Αιγαίου πελάγους, στην παραλία του Καλλιανού. Αν όχι η ομορφότερη, τότε σίγουρα μία από τις πιο όμορφες πεζοπορικές διαδρομές που μπορείτε να κάνετε στην Ελλάδα. Έχει μήκος 10 χιλιομέτρων και χωρίζεται σε δύο μέρη. Κάπου στη μέση του φαραγγιού βρίσκεται το χωριό Λενοσαίοι.
Πάνω από το χωριό το φαράγγι είναι δύσβατο με άγριο και απότομο μονοπάτι, λιθόστρωτο σε κάποια σημεία. Κάτω από το χωριό και μέχρι την κατάληξή του στη θάλασσα, το φαράγγι θυμίζει περισσότερο κοιλάδα και προχωρά παράλληλα με το ποτάμι. Το φαράγγι καταλήγει στο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα στην παραλία Καλλιανού. Μάλιστα λέγεται πως στο φαράγγι προς την περιοχή Καλλιανού υπήρχαν μεταλλωρυχεία κατά την αρχαϊκή και κλασσική περίοδο, καθώς σκουριές έχουν βρεθεί τόσο στην παραλία όσο και στο νοτιότερο κομμάτι του φαραγγιού.
Θα δείτε βέβαια και με τα μάτια σας την πολύ παλιά ιστορία του φαραγγιού από τα δρακόσπιτα μέχρι τα μεσαιωνικά καλντερίμια και τα απολιθώματα που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του. Πλήθος καταπράσινων θάμνων και δέντρων με κυρίαρχα τις καστανιές και τα πλατάνια, ποικιλία πτηνών με μπούφους, φιδαετούς, γερακίνες, αηδόνια αλλά και άλλα πολλά είδη ζώων θα σας συναρπάσουν.
Το φαράγγι αυτό, ένας από τους ομορφότερους τόπους της Ελλάδας, ενδείκνυται για φυσιολάτρες και ανθρώπους παθιασμένους με τη φωτογραφία αφού μιλάμε για συνεχώς εναλλασσόμενες εικόνες, χρώματα και αρώματα Ελλάδας. Τρεχούμενα νερά, καταρράκτες, ποτάμια, άπειρα ζώα, δέντρα και λουλούδια παντού.
Μην το χάσετε! Το φαράγγι είναι βατό και έχει σήμανση, αλλά βέβαια δεν είναι για άπειρους περιπατητές και γι’ αυτό προτείνεται σαν ημερήσια εκδρομή ή και διήμερη με διανυκτέρευση στο υπάρχον καταφύγιο.
Το φαράγγι του Αγίου Δημητρίου.
Είναι δίπλα στο φαράγγι του Δημοσάρη. Είναι ένα εντυπωσιακό ασβεστολιθικό φαράγγι στην περιοχή της Όχης και ξεκινά από το ομώνυμο χωριό Άγιος Δημήτριος για να καταλήξει κατηφορίζοντας ή στην παραλία Σχοινοδαύλεια ή στην περιοχή Καλέργου. Αυτό εξαρτάται από το ποιο μονοπάτι θα επιλέξετε να διασχίσετε.
Από τον οικισμό Καλέργου κατηφορίζετε για να πάρετε το φαράγγι Δημοσάρη και να καταλήξετε στην παραλία Καλλιανού. Η χλωρίδα και η πανίδα είναι ακριβώς η ίδια με το υπόλοιπο φαράγγι Δημοσάρη. Δρυς, πλατάνια, μικροί καταρράκτες και άγρια πτηνά βρίσκονται παντού γύρω σας. Μάλιστα υπάρχει και τρίτο μονοπάτι πάνω από το χωριό του Αγίου Δημητρίου που οδηγεί σε μια τεράστια κοιλάδα γεμάτη πλατάνια και καστανιές.
Το μονοπάτι αυτό φτάνει στην κορυφή Μπούμπλια και είναι πραγματικά υπέροχο. Εναλλαγές ανάμεσα σε πράσινα δέντρα και γκρίζα μάρμαρα μέχρι να φτάσετε στην κορυφή όπου θα δείτε να απλώνονται μπροστά σας και τα δύο φαράγγια με τις κοιλάδες τους, τους ήχους και τις μυρωδιές τους. Στις πλαγιές του φαραγγιού φύονται σπάνια βραχόφιλα φυτά.
Επίσης, το φαράγγι του Αγίου Δημητρίου είναι από τις σημαντικότερες περιοχές της Εύβοιας για τα αρπακτικά πουλιά. Εδώ ζουν ή διαβαίνουν σπάνια αρπακτικά, όπως ο σπιζαετός, ο πετρίτης, η αετογερακίνα και ο χρυσαετός. Αν είστε αρκετά τυχεροί στην κορυφή θα δείτε και γυπαετούς να ανοίγουν τα πελώρια φτερά τους.
Όποιο μονοπάτι από τα τρία και αν επιλέξετε, θα σας μείνει αξέχαστο!
Το φαράγγι Αρχάμπολη.
Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του όρους Όχη. Εδώ το τοπίο αγριεύει περισσότερο. Το φαράγγι έχει απότομα κατακόρυφα βράχια και μικρές σπηλιές που δίνουν μια επιβλητική αίσθηση. Θα δείτε ακόμα ερείπια τειχών αρχαίας πόλης του 6ου π.Χ. αιώνα. Έρευνες έχουν δείξει πως η πόλη αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς είχε ακρόπολη και ναό, δικό της λιμάνι και μεταλλωρυχεία, όπως αποδεικνύουν και οι σκουριές που θα δείτε και μόνοι σας στην περιοχή.
Το φαράγγι ονομάστηκε Αρχάμπολη από τις λέξεις αρχαία πόλη. Κατηφορίζοντας στο τέλος του φαραγγιού θα φτάσετε σε μια μικρή παραδεισένια παραλία με κρυστάλλινα νερά όπου αν είστε ήσυχοι και τυχεροί, θα δείτε μικρές φώκιες να κολυμπούν.
Το φαράγγι της Αγάλης.
Στο όρος Δίρφυς, στην κεντρική Εύβοια, βρίσκεται το πιο βατό φαράγγι του νησιού. Έχει είσοδο από το χωριό Άγιος Αθανάσιος και από τον Πάλιουρα και μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να το ανεβείτε ή να το κατεβείτε αφού η διαδρομή είναι αμφίδρομη.
Με μήκος 18 χιλιόμετρα και μονοπάτια διαμορφωμένα ώστε να διευκολύνουν τον πεζοπόρο, η βατή διαδρομή θα σας επιτρέψει να απολαύσετε καλύτερα το τοπίο.
Μικροί καταρράκτες με τρεχούμενα νερά, έλατα και ποταμάκια δημιουργούν ένα μικρό παράδεισο φυσικής ομορφιάς που θα σας μαγέψει.
Το φαράγγι του Νηλέα.
Στη βορειοανατολική Εύβοια, ανάμεσα στα χωριά Κεραμεία και Αγία Άννα, βρίσκεται το φαράγγι του Νηλέα ή αλλιώς, ο «Αράπης» ή φαράγγι της Μπουλοβίναινας. Ο Νηλέας είναι ο ποταμός που διασχίζει το φαράγγι, ενώ η ονομασία «Αράπης» προκύπτει από το μαύρο χρώμα των περισσότερων κοιτών του ποταμού.
Το φαράγγι έχει μήκος 10 χιλιόμετρα και είναι αρκετά δύσβατο καθώς δε διασχίζεται μόνο με πεζοπορία αλλά χρειάζεται να κολυμπήσετε σε μερικά σημεία. Το φαράγγι έχει αναφερθεί μαζί με τον ποταμό Νηλέα σε κείμενα του Ομήρου ενώ η σπηλιά που έχει, είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο και κρυψώνα των ντόπιων κατοίκων την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Μάλιστα λέγεται πως μια γυναίκα, η Μπουλοβίναινα, βγήκε από τη σπηλιά και όταν την βρήκαν οι Τούρκοι, αποφάσισε να αυτοκτονήσει πέφτοντας στο φαράγγι προκειμένου να γλιτώσει από την αιχμαλωσία τους. Έτσι, πολλοί το αποκαλούν το φαράγγι της Μπουλοβίναινας. Ένα ιστορικό φαράγγι, από τα ομορφότερα του νησιού, με άγρια βέβαια ομορφιά και πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Αξίζει να οργανωθείτε και να το διασχίσετε τους καλοκαιρινούς μήνες αφού απαιτεί και κολύμπι.
Το φαράγγι των Μανικίων.
Βρίσκεται κοντά στην Κύμη Ευβοίας. Πρόκειται για μια τοποθεσία μοναδικής ομορφιάς με εντυπωσιακό ανάγλυφο. Το φαράγγι το διαρρέει ο ποταμός Μανικιάτης, γνωστός από την αρχαιότητα ως Νέδων. Στο ποτάμι κυλάει νερό όλο το χρόνο. Ο ποταμός Μανικιάτης ενώνεται με τα νερά του χειμάρρου από την πηγή της Κολέθρας και εκβάλει στο Στόμιο Οξύλιθου.
Επίσης, σε απόκρημνη τοποθεσία που εποπτεύει το φαράγγι, βρίσκονται τα ερείπια του κάστρου της Δραγονέρας. Τα πρώτα τείχη του κάστρου κατασκευάστηκαν τον 8ο αιώνα π.Χ., ενώ ήταν ανεξάρτητο ως τον 5ο αιώνα π.Χ., όταν και υποτάχθηκε στην Ερέτρια. Σήμερα σώζονται λείψανα του κάστρου των Βυζαντινών χρόνων.
Στο χώρο του κάστρου θα βρείτε την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η οποία είναι πιθανόν χτισμένη πάνω σε ναό της Άρτεμης.
Γενικά, δεν υπάρχει μονοπάτι με σήμανση στο φαράγγι. Μια διαδρομή, η οποία ακολουθεί το ποτάμι μέχρι την έξοδο από το φαράγγι, ξεκινάει λίγο έξω από το χωριό των Μανικίων και βρίσκεται στις όχθες του ποταμού.